Koop Zilver

Geplaatst op september 10, 2015
Categorie informatief | 1 Reactie

U bent geïnteresseerd in zilver kopen en u wilt graag wat meer praktische informatie? Dit artikel op Koop Zilver zal de praktische tips geven over de aanschaf van fysiek zilver in de vorm van munten of baren.

Vorm: munten en baren

Zilveren munten

algemeen
Er zijn op de wereld veel verschillende zilveren munten verkrijgbaar. Kijk altijd naar het zilvergehalte, en hoeveel gram puur zilver uiteindelijk in de munt te vinden in. Hoe bekender de munt, hoe makkelijker deze ook weer verhandelbaar is. Munten kennen over het algemeen geen echtheidscertificaat. Tegenwoordig is het zo dat het gehalte van de munt geslagen wordt op de munt. Van moderne munten zijn er maar weinig vervalsingen bekend. Wanneer u koopt bij een handelaar heeft u minimale kans om vervalsingen te kopen. Bij verzamelmunten wordt de waarde van de munten mede bepaald aan de hand van de kwaliteit van de munten. Bij beleggingsmunten gaat het echt om de waarde van het zilver in de munt. Een ongecirculeerde zilveren beleggingsmunt heeft voor een belegger niet meer waarde dan een fraai exemplaar met een vingerafdruk erop. Natuurlijk is het voor de verhandelbaarheid wel verstandig om de munten in goede conditie te houden.

Premium

Moderne beleggingsmunten zijn vrijwel altijd duurder dan de spotprijs van zilver. Dit omdat de Mints, de producenten van de munten, kosten rekenen voor het slaan van de munten. Dit is de zogeheten premium. Ook zitten de vervoerskosten, verzekeringskosten en de marge van de handelaren in de munten verwerkt. De inkoopprijs, dus de prijs die u krijgt bij verkoop, zal bij de meeste handelaren echter ook hoger liggen dan de spotprijs.

Margeregeling bij zilveren munten

Zilveren munten (verzamelobjecten) mogen in Nederland verkocht worden onder de margeregeling. Dit betekent dat de handelaar 21% BTW mag berekenen over de winstmarge in plaats van over de omzet. De BTW die de handelaar heeft betaald bij de inkoop mag dan niet worden afgetrokken als voorbelasting en wordt opgeteld bij de inkoopprijs.

zilverbaren

Over baren zilver moet altijd 21% BTW betaald worden bij aankoop bij een handelaar. Baren mogen niet verhandelt worden onder de margeregeling omdat het gezien wordt als een industrieel goed. Ook al worden de baren tweede hands ingenomen door de handelaar, nog moet hij 21% BTW rekenen bij doorverkoop. Op marktplaats en ebay kunnen baren wel gekocht worden zonder BTW te betalen, echter is het dan altijd de vraag met wie je handelt.
Belangrijk is om baren te kopen die door meerdere partijen aangeboden worden. Een goed uitgangspunt zijn baren van LBMA (London Bullin Market Association) geaccrediteerde fabrikanten. Echter staan er op deze lijst ook fabrikanten waarvan de baren nauwelijks in Nederland/België worden verhandeld. Hierdoor kan het zijn dat er voor deze baren een mindere prijs wordt gegeven door diverse inkooporganisaties. Houd er ook rekening mee dat wanneer er een monetaire crisis ontstaat, en mensen op ruilhandel vertrouwen, dat een munt makkelijker te verhandelen is dan een baar. Koop geen baren groter dan 1kg. Over het algemeen zijn die baren moeilijker verhandelbaar waardoor de kans bestaat dat u er een minder aantrekkelijke prijs voor kunt krijgen.

Muntbaren

Er zijn recentelijk ook nieuwe producten op de markt gekomen; namelijk muntbaren. Dit zijn in principe gewoon zilverbaren, maar dan met een muntstempel er op gedrukt. Ze worden aangemerkt als wettig betaalmiddel in het land van herkomst. Door deze muntstempel worden deze baren door de wet gezien als munten en vallen daarom onder de voor particulieren aantrekkelijke margeregeling.

Identificatieplicht

Bij de aanschaf van beleggingsgoud boven de €11.345 bent u bij de wet op omzetbelasting verplicht zich te legitimeren bij een handelaar. De handelaar is verplicht een kopie van uw legitimatiebewijs te bewaren. Zilver kent deze regeling niet.

Contante betalingen
Over het algemeen is het wel zo dat bij de aanschaf van waardevolle goederen met een waarde van boven de €15.000,- die contant worden betaald, handelaren verplicht zijn uw identiteit vast te stellen en vast te leggen. Bij girale betalingen, dus gewoon via de bank, is dit niet verplicht. Wanneer handelaren u hier niet op wijzen bestaat er een grote kans dat u hier te maken heeft met een mindere betrouwbare handelspartner.
Voor goud geldt dat u zich bij een aankoop boven de €11.345 altijd zal moeten legitimeren. Hiervoor maakt het niet uit of u contant of giraal betaald.

Bekendste zilveren beleggingsmunten

Hieronder een kleine opsomming van de bekendste zilveren beleggingsmunten die in Nederland verhandelt worden.

Maple Leaf

afbeelding van een zilveren Maple Leaf munt

Met een zilvergehalte van 99,99% is dit de puurste zilveren munt ter wereld. Deze wordt verpakt in kokers/tubes van 25 stuks. Er gaan 20 tubes in een monsterbox. De munt heeft een face value van $5 Canadese Dollars en is in Canada een wettig betaalmiddel. Deze munt is op het moment van schrijven de meest gewilde munt onder beleggers.

American Eagle

afbeelding van een zilveren American Eagle munt

Dit is de bekendste zilveren munt ter wereld. De munt heeft een zilvergehalte van 99.9%. De premium die de U.S. Mint rekent over deze munt maakt dat deze net wat duurder is dan bijvoorbeeld de Maple Leaf waardoor het minder aantrekkelijk is om deze munt aan te schaffen. De munt heeft een face value van $1 US Dollar.

Wiener Philharmoniker

afbeelding van een zilveren Philharmoniker munt

Deze munt wordt sinds 2008 geslagen door de Oostenrijkse Munt. Deze munt is op de markt gekomen omdat de verschillende producten op de wereld de vraag niet konden bijhouden. Deze munt heeft een zilvergehalte van 99,9% en een face value van €1,50 en is een wettig betaalmiddel in Oostenrijk. De munten worden verpakt in tubes/kokers van 20 stuks. Hoewel de munt over de hele wereld verhandelbaar is, is deze munt toch iets minder populair dan bovengenoemde.

Oud Nederlands zilvergeld

Dit is voornamelijk Nederlands zilvergeld uit de periode 1921 – 1973. Het gehalte van de munten is 72%. Om netto 1kg puur zilver aan te schaffen moet er 1,388 kg zilveren muntgeld aangeschaft worden. Belangrijk is om te weten dat deze munten enkel bekend zijn in Nederland. Wanneer u deze munten in het buitenland wil doorverkopen is het maar de vraag wat er voor gegeven wordt.

Zilver kopen bij particulieren

U kunt zilver kopen van particulieren en van handelaren. Wanneer u koopt van particulieren zorgt u er dan voor dat u de producten ook eerst kan zien en dat u goed weet wat het product waard is. Een zilveren munt op markplaats wordt soms wel voor 10 euro boven de spotprijs verkocht en u zult dit er niet snel weer voor krijgen. Pas ook op voor koopjes. Als iets te goed lijkt om waar te zijn dan is dit het vaak ook. Koop om eerder genoemde redenen alleen de bekende zilveren beleggingsmunten en baren.

Zilver kopen bij handelaren

Kwantumkorting

Bij de meeste handelaren is het zo hoe meer munten u aanschaft, hoe meer korting u krijgt. Wanneer uw portemonnee het toelaat is het verstandiger om grotere aantallen aan te schaffen vanwege de kortingen.

Prijzen inclusief BTW

Wanneer u zilver koopt bij handelaren is het verstandig om op de volgende zaken te letten.
Let goed op de BTW. Sommige handelaren vermelden namelijk niet de BTW op de site, dit kan er nog overheen komen bij het afrekenen. Dit is voor particulieren misleidend.
Wanneer een handelaar munten onder de margeregeling verkoopt mag de BTW niet vermeld worden, wel moet er dan bijstaan dat het deze regeling betreft. Wanneer munten niet onder de margeregeling verhandelt worden kunt u maar beter gelijk verder kijken, u betaalt dan meestal teveel. Munten bij Zilvergoudwinkel, het bedrijf van de auteur, worden verhandelt onder de margeregeling en de prijzen zijn inclusief BTW.

Verzending

Wat voor zich spreekt, maar toch niet bij elke handelaar standaard gebeurd, is de verzekerde verzending. Producten met deze waarde wil je niet onverzekerd verzenden. Ook is het belangrijk dat de handelaren de producten discreet verpakken. Aan de buitenkant mag niet blijken wat er in het pakket zit. Verder is het verstandig om ten tijde van de bezorging ervoor te zorgen dat er iemand is die het pakketje kan ontvangen. Ook een handtekening bij ontvangst zou een goede leverancier standaard aan te horen bieden.
Ook is het belangrijk om de verzendkosten in de gaten te houden. Sommige bedrijven kunnen wel 100 euro verzendkosten rekenen voor de verzending van een monsterbox.

Invoeren van buiten de EU

Wanneer er munten ingevoerd worden van buiten de EU zal er 6% BTW moeten betaald worden bij invoer (over zowel de munten, als de verzend en verzekeringskosten). Mocht u hier aan willen beginnen is het verstandig om eerst contact op te nemen met de douane over de gang van zaken, en eventuele invoerrechten. Over het algemeen is dit minder aantrekkelijk voor particulieren.

Hoe bewaren

Kluis huren

De ING bank biedt de mogelijkheid tot de verhuur van kluisjes voor particulieren. De Rabobank en de SNS bank doen dit niet meer. Voor actuele informatie kunt u contact opnemen met de klantenservice van uw bank, en bekijk altijd goed de voorwaarden wanneer u gebruik gaat maken van deze dienst.
Wanneer een bank omvalt, schijnt de inhoud van de kluis nog steeds van u als particulier te zijn. Het is echter wel de vraag of u toegang tot uw kluis kunt krijgen ten tijde van echte crisis.

Thuis bewaren

U kunt ook besluiten om het edelmetaal thuis in eigen beheer te bewaren. Dan heeft u de zekerheid er te allen tijde bij te kunnen komen. Verstandig is om vooraf na te gaan of uw huidige inboedelverzekering voldoende is, of dat u een extra kostbaarhedenverzekering moet afsluiten.
Wanneer u een gecertificeerde kluis heeft die erkent wordt door uw verzekeringsmaatschappij kunt u vaak korting krijgen op de premie van uw verzekering. Ook zonder een kluis kunt u uw kostbaarheden laten verzekeren.
In zijn algemeenheid kan nog meegegeven worden loop niet met uw aanschaf te koop. Hoe minder mensen van uw aanschaf af weten, hoe minder de kans is dat ongenodigden in uw huis komen opzoek naar kostbaarheden. Bij bewaring buiten de kluis is het verstandig om creatief te zijn, en bij grotere hoeveelheden wellicht te spreiden bij familie of betrouwbare kennissen.

Hoe zilver verkopen?

De makkelijkste manier is om te zoeken op het Internet en te kijken waar u de beste inkoopprijs kan vinden. De inkoopprijs van zilver ligt wel wat lager dan de verkoopprijs, dus houdt u hier rekening mee bij uw aanschaf. Een fysieke aanschaf van zilver is vaak niet rendabel op zeer korte termijn, het is echt een langere termijn investering. Bij handelaren krijgt u over het algemeen een betere prijs dan bij de smelters. Deze prijs wordt ook altijd gebaseerd op de zilver spotprijs en een premium hier boven op.
U kunt ook zelf verkopen via verkoopsites als Marktplaats en E-bay. Wanneer u de munten in kleineren hoeveelheden verkoopt, kunt u er vaak meer voor vragen dan bij grote hoeveelheden.

Dit artikel is geschreven door Wibo Lageveen en Rik Roorda, de oprichters van Zilvergoudwinkel B.V.

Share and Enjoy:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Reacties

One Response to “Koop Zilver”

  1. Samson on augustus 24th, 2017 12:09

    Wanneer je echt van plan bent om veel zilver te kopen, dan is het misschien niet zo een gek idee om dit te doen als bedrijf; maar goed, dan ligt het toch nog op Schiphol en vermijd je nog steeds niet de douane formaliteiten zodra je het zilver wilt importeren of exporteren! Het is ten slotte alleen maar monopolie geld die we moeten gebruiken van de staat om de belasting te betalen en onze boodschappen mee te doen.

  • Koopzilver.com

    Alles over zilver kopen.